Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εκδηλώσεις 2007

ΕΙΣΗΓΗΣΗ, 19 Ιανουαρίου 2007: «Η αξιολόγηση στην προσχολική εκπαίδευση: ο ατομικός φάκελος (portfolio) του νηπίου»Εισήγηση από τη Μαρία Μπιρμπίλη, Λέκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Σοφία Δραγκίνη, Νηπιαγωγό στα πειραματικά Νηπιαγωγεία του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. Η παρουσίαση αυτή θα επικεντρωθεί στη σημασία της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο και θα συζητηθεί η χρήση του φακέλου αξιολόγησης (portfolio) των παιδιών. Με τη χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης θα συζητηθούν θέματα όπως ο σχεδιασμός και η οργάνωση του φακέλου, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν το παιδί και η χρήση του φακέλου για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 6ης Περιφέρειας, κα. Διαμάντω Μηναδοπούλου, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημ. Σχολείου Πατρών (Ρ. Φεραίου & Σατωβριάνδου), ώρα 5.30 μ.μ.-7.30 μ.μ.
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007Επικοινωνία του Δ.Σ. με τα μέλη του παραρτήματος, και των μελών μεταξύ τους, ανανεώσεις συνδρομών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 15ο Νηπ/γείο (Στρούμπειο) Πάτρας, Μαιζώνος 26, ώρα 6.00 μ.μ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007:«Ταξιδεύοντας στα μελωδικά μονοπάτια...των παραμυθιών του κόσμου!»Βιωματικό εργαστήριο από την κα. Μαριλένα Καββαδά, Καθηγήτρια Χορού - Χορογράφο με ανώτατες σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό. Το εργαστήριο, εμπνευσμένο από τη λαϊκή σοφία των παραμυθιών και τις μελωδίες του κόσμου, απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν νέους και πρωτότυπους δημιουργικούς τρόπους για να περιπλανηθούν με τους μαθητές τους στα πλαίσια της σύγχρονης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ολιγόλεπτη θεωρητική εισαγωγή, πρωτότυπα παιχνίδια γνωριμίας και ενεργοποίησης της ομάδας, ευφάνταστες δραστηριότητες μουσικοκινητικής και ρυθμικής αγωγής, δημιουργικά παιχνίδια ελεύθερης κίνησης, σωματικής έκφρασης και χορού, ξεχωριστές δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, προτάσεις εικαστικής έκφρασης και τεχνικές χαλάρωσης. Το εργαστήριο θα διαρκέσει τέσσερις ώρες με ώρα έναρξης 9.30 π.μ. και ώρα λήξης 2.00 μ.μ. Για δήλωση συμμετοχής και άλλες πληροφορίες: 6932173878 (Βασιλική Μαντζουράτου).
ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007: «Η οργάνωση των γιορτών στο Νηπιαγωγείο»Εισήγηση από την κα. Μαριλένα Καββαδά, Καθηγήτρια Χορού - Χορογράφο με ανώτατες σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό. Η παρουσίαση θέτει ως στόχο να κάνει σαφή τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν από το δημιουργικό χορευτικό και θεατρικό παιχνίδι στην οργάνωση μιας ολοκληρωμένης γιορτής - παράστασης με τα παιδιά και για τα παιδιά, σύμφωνα και με το ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 6ης Περιφέρειας, κα. Διαμάντω Μηναδοπούλου, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημ. Σχολείου Πατρών (Ρ. Φεραίου & Σατωβριάνδου), ώρα 5.00 μ.μ.-7.30 μ.μ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007: «Η μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο: προτάσεις ανάπτυξης δραστηριοτήτων από τη νηπιαγωγό»Παρουσίαση-συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς: Ελένη Διδάχου, Νηπιαγωγό, Μανώλη Πομώνη, Δάσκαλο, Φάνη Βαλμά, Δάσκαλο, Μάνια Λουμάκου, Δασκάλα, και τον Γ. Μπαγάκη, Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πάτρας. Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να θίξει θέματα που αφορούν την μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο. Ειδικότερος στόχος είναι η παρουσίαση δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο συνεργασίας νηπιαγωγών και δασκάλων, οι οποίες συντελούν στην ομαλή μετάβαση των παιδιών. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Μονάδα Μεθοδολογίας & Προγραμμάτων Εκπαίδευσης του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πάτρας και με τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 6ης Περιφέρειας, κα. Διαμάντω Μηναδοπούλου, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημ. Σχολείου Πατρών (Ρ. Φεραίου & Σατωβριάνδου), ώρα 5.00 μ.μ.-7.30 μ.μ.Σημείωση σχετικά με τα εργαστήρια: Όπως ήδη γνωρίζετε, στα εργαστήρια συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και για το λόγο αυτό είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής. Όπως πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, προτεραιότητα έχουν τα μέλη της ΟΜΕΡ Πάτρας και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις τότε μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη. Επίσης για ορισμένα εργαστήρια υπάρχει οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με τις απαιτήσεις του εισηγητή ή τα έξοδα υλοποίησης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε κατά τις προηγούμενες εκδηλώσεις, είτε τηλεφωνικά στα νούμερα που ανακοινώνονται.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007: «Η γωνιά του υπολογιστή: οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία»Εισήγηση από τον Βασίλη Κόμη, Επίκουρο Καθηγητή Διδακτικής της Πληροφορικής & των Εφαρμογών Τ.Π.Ε. στην Εκπ/ση, του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας. Μπορεί και πώς ο υπολογιστής να ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου; Προβλήματα και προοπτικές. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τις Σχ. Συμβούλους Προσχ. Αγωγής 6ης Περιφέρειας, κ. Δ. Μηναδοπούλου και 64ης Περιφέρειας, κ. Ζ. Βοϊνέσκου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 48ου Δημ. Σχολείου Πατρών (Αχέροντα 5, απέναντι από Αγ. Κων/νο στην Αγυιά), ώρα 5.30 μ.μ.-7.30 μ.μ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007: «Ανάπτυξη μαθησιακού περιβάλλοντος (μαθησιακών δραστηριοτήτων) με θέμα: Σκουπίδια - Αποικοδόμηση - Ανακύκλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες των παιδιών»Εργαστήριο από τη Βασιλική Ζόγκζα, Καθηγήτρια Διδακτικής της Βιολογίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας και τη Μαρίντα Εργαζάκη, Λέκτορα Διδακτικής της Βιολογίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εισαγωγή στη θεματική ενότητα Σκουπίδια - Αποικοδόμηση - Ανακύκλωση με παρουσίαση βασικών εννοιών, ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και αναφορά στις σχετικές γνώσεις των παιδιών, εργασία σε ομάδες για το σχεδιασμό σειράς δραστηριοτήτων: α) ανίχνευσης των γνώσεων των παιδιών, β) προσέγγισης των σχετικών με το θέμα εννοιών με καθορισμό των μαθησιακών στόχων και γ) αξιολόγησης, επίτευξης των στόχων. Οι νηπιαγωγοί που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο είναι μόνο εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και θα δεσμευτούν να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες που θα σχεδιάσουν στα νηπιαγωγεία τους / παιδικούς σταθμούς. Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αξιοποιηθούν κατά την επόμενη εκδήλωση - εισήγηση (5/12/2007). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του «Εργαστηρίου Διδακτικής Φυσικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., ώρα 5.00 μ.μ. - 7.30 μ.μ. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Για δήλωση συμμετοχής και άλλες πληροφορίες: 6974357355 (Ε. Διδάχου).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2ήμερα ή/και 3ήμερα: «Τεχνολογίες της Πληροφορίας & των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση»Εργαστήριο από την Ιω Παπαδημητρίου, Νηπιαγωγό, υποψηφ. Διδάκτορα Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., Μαριολένη Παρίση, Νηπιαγωγό, Μτπχ. Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., Μάχη Φιλιππίδη, Νηπιαγωγό, Μτπχ. Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Στα εργαστήρια θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικές εφαρμογές (λογισμικά) και ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια (δραστηριότητες με χρήση υπολογιστή). Θα πραγματοποιηθούν διήμερα ή/και τριήμερα εργαστήρια 20 ατόμων με διάρκεια 3 ωρών. Ο χώρος υλοποίησης είναι το εργαστήριο Πληροφορικής του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πάτρας και οι ημερομηνίες είναι οι ακόλουθες. 1ο εργαστήριο Νοεμβρίου 2007:Παρασκευή 23/11/2007, 5.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ. & Σάββατο 24/11/2007, 10.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.2ο εργαστήριο Ιανουαρίου 2008:Πέμπτη 24/1/2008, 5.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ. & Παρασκευή 25/1/2008, 5.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.Για δήλωση συμμετοχής και άλλες πληροφορίες: 6977971789 (Α. Βελλοπούλου).(Έκτακτη Διοργάνωση)
ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007: «Η διαχείριση της άρνησης, υπερκινητικότητας, θυμού & των παιδικών φοβιών στο νηπιαγωγείο. Οδηγίες τεχνικές συμπεριφοράς & στρατηγικές μείωσης του άγχους των νηπίων από τη νηπιαγωγόΠαρουσίαση & ανάλυση συγκεκριμένων (ανώνυμων) περιπτώσεωνΣυμμετοχή των νηπιαγωγών με παρουσιάσεις (ανώνυμων) εκπ. περιστατικών»,Εισήγηση από το Σήφη Κουράκη, Παιδοψυχολόγο - Νευροψυχολόγο παίδων (Ph.D), Ψυχολόγο (B.Sc), Παιδαγωγό (B.Sc). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής 6ης Περιφέρειας Διαμάντω Μηναδοπούλου με τη συνδρομή του Παραρτήματος Πάτρας της ΟΜΕΡ και πραγματοποιείται τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007, ώρα 6.00μ.μ – 8.80μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Δημοτικού Σχολείου / 6ου Νηπιαγωγείου Πάτρας.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007: «Ανάπτυξη μαθησιακού περιβάλλοντος (μαθησιακών δραστηριοτήτων) με θέμα: Σκουπίδια - Αποικοδόμηση - Ανακύκλωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες των παιδιών»Εισήγηση από τη Βασιλική Ζόγκζα, Καθηγήτρια Διδακτικής της Βιολογίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας και τη Μαρίντα Εργαζάκη, Λέκτορα Διδακτικής της Βιολογίας του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν/μίου Πάτρας. Θα γίνει παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στο νηπιαγωγείο από νηπιαγωγούς και φοιτητές/τριες, με ανοιχτή συζήτηση. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τις Σχολικές Συμβούλους Προσχολικής Αγωγής 6ης Περιφέρειας, κ. Διαμάντω Μηναδοπούλου και 64ης Περιφέρειας, κ. Ζαχαρούλα Βοϊνέσκου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 48ου Δημ. Σχ. Πατρών (Αχέροντα 5, απέναντι από Αγ. Κων/νο στην Αγυιά), ώρα 5.30 μ.μ.-7.30 μ.μ.
ΕΚΛΟΓΕΣ, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007: «Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος της ΟΜΕΡ Πάτρας & Εκλογές για την ανάδειξη νέας Δ.Ε. & νέου Δ.Σ. Παραρτήματος Πάτρας.»Η Γ.Σ. των μελών του Παραρτήματος της ΟΜΕΡ Πάτρας καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής και των Διοικητικών Συμβουλίων των Παραρτημάτων θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου 2007, στο 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 10.00 π.μ. Πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη Διοικούσα στην ιστοσελίδα της ΟΜΕΡ. Οι υποψηφιότητες για τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων μπορούν να κατατίθενται μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΜΕΡ Ελλάδος, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου