Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις 2012-13



Αγαπητά μέλη,
το Δ.Σ. του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά. Θα προσπαθήσουμε και φέτος να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αναζητήσεις και τις προσδοκίες σας για ενημέρωση, επιμόρφωση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Η Ο.Μ.Ε.Ρ. κατανοώντας τις ευρύτερες δυσκολίες που βιώνουν τα μέλη της, μείωσε την τιμή της ετήσιας συνδρομής, από 23 σε 18 ευρώ. Ελπίζουμε να εξακολουθήσετε να στηρίζετε το έργο μας και να παίρνετε ενέργεια από τις δράσεις μας. Πληροφορίες ειδικά για τις δράσεις του Παραρτήματός μας καταχωρούνται στο ιστολόγιο http://omepatra.blogspot.com/

Το Παράρτημά μας συνεργάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με την Τοπική Συντονιστική Επιτροπή του «Fibonacci project», ευρωπαϊκού προγράμματος εκπροσωπούμενου στην Ελλάδα από το «Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.ecedu.upatras.gr/fibonacci). Ως συνεργαζόμενος φορέας συμμετέχει στην οργάνωση εργαστηρίου αυτομόρφωσης των νηπιαγωγών του δικτύου και εκδηλώσεων διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Στο δικτυακό τόπο www.omep.gr μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις της Ο.Μ.Ε.Ρ. Από την ίδια διεύθυνση έχετε επίσης πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδρίων που οργανώνονται από την Ο.Μ.Ε.Ρ., στα περιοδικά της Ο.Μ.Ε.Ρ. που εκδίδονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και σε επιστημονικά συγγράμματα που απευθύνονται και αφορούν τον / την μάχιμο εκπαιδευτικό. Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς έχει τον τίτλο "4+1 κλειδιά για την αυτομόρφωση της νηπιαγωγού" και φιλοδοξεί να προβληματίσει τις νηπιαγωγούς να θέσουν δημιουργικές ερωτήσεις σε σχέση με την καθημερινή πρακτική τους στην τάξη. Δεν δίνει απαντήσεις αλλά τεχνικές και τρόπους για να αναζητήσουν οι ίδιες τις απαντήσεις που αφορούν τις δικές τους πραγματικότητες στην τάξη του νηπιαγωγείου.
Τα μέλη που θα παρευρεθούν τη Δευτέρα στις 21 Ιανουαρίου 2013, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματός μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομάδα «Μυθοπεριπατητές» στην παρουσίαση ενός σύντομου δρώμενου. Το φλουρί της πίτας μας για τη φετινή χρονιά απευθύνεται σε δύο τυχερούς/ρές νηπιαγωγούς μέλη μας, και περιλαμβάνει την κάλυψη εξόδων από το ταμείο του Παραρτήματος για επισκέψεις από την ομάδα «Μυθοπεριπατητές» σε δύο νηπιαγωγεία με αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιού.


Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. για το σχολικό έτος 2012-2013 είναι οι εξής: 
  • ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012: «Συν-εργάζομαι, συν-εργάζεσαι, συν-εργάζεται, συν-εργαζόμαστε; Οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων στο χώρο του νηπιαγωγείου»
Εισήγηση από τον Χρήστο Καραπιπέρη, ψυχοθεραπευτή (Κοινωνική Υπηρεσία Ε.Ε.Σ. Πάτρας και Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Έκφρασης) και την Γεωργία Γκολφινοπούλου, νηπιαγωγό. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των νηπιαγωγών μεταξύ τους, με άλλους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τις Σχ. Συμβούλους Προσχολικής Αγωγής 6ης και 64ης Περιφέρειας, Ν. Αχαΐας: Π. Τσαμπάζη και Z. Βοϊνέσκου, και θα πραγματοποιηθεί στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Αμερικής 8, 6-8 μ.μ. 
  • ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012: «’Εγώ κυρία δεν συμφωνώ…’»: η αξιοποίηση παραμυθιών στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης»
Την εισήγηση θα πραγματοποιήσουν οι Ρένια Γασπαράτου, Λέκτορας του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μιου Πατρών & Μαρία Καμπεζά, Λέκτορας του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μιου Πατρών. Θα παρουσιαστεί μια εκπαιδευτική πρόταση για την ανάπτυξη διαλόγου σε συνθήκες καθημερινής πρακτικής του νηπιαγωγείου με αφορμή παραμύθια που αγγίζουν θέματα όπως η φιλία, η διαφορετικότητα, η ανοχή. Η επικέντρωση όχι μόνο στο θέμα αλλά και στον τρόπο διατύπωσης των απαντήσεων των παιδιών μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της προσοχής, της κριτικής σκέψης και της επικοινωνίας. Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Αμερικής 8, 6-8 μ.μ. 
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012: «Ελάτε να παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια»
Βιωματικό εργαστήριο από τη Μαντώ Μηναδοπούλου, πρώην Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής. Στο εργαστήριο θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια με στόχο να τα μεταφέρουμε στα νηπιαγωγεία μας και να περάσουν από γενιά σε γενιά. Η διαχρονική αξία των παραδοσιακών παιχνιδιών διαπιστώνεται από το ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά του σήμερα για τα παιχνίδια των παιδιών του χθες. Χώρος & ώρα υλοποίησης: 53ο Νηπιαγωγείο Πατρών, Αμερικής 8, 9:30 π.μ.-12:00 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6974737937 (Κ. Τσούβαλη), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 7-8 μ.μ). 
  • ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα δώσει την ευκαιρία για επικοινωνία του Δ.Σ. με τα μέλη του παραρτήματος, και των μελών μεταξύ τους, για ανανεώσεις συνδρομών και εγγραφές σε εργαστήρια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ομάδα «Μυθοπεριπατητές» θα παρουσιάσει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο ένα παραμύθι. Το φλουρί της πίτας θα δώσει την ευκαιρία σε δύο νηπιαγωγεία να παρακολουθήσουν δωρεάν μία παράσταση σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 15ο Νηπ/γείο Πάτρας (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 6 μ.μ. 
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013: «Ομάδα Αυτομόρφωσης Νηπιαγωγών - “Fibonacci project”. Θετικές Επιστήμες και Τέχνες: πόσο απέχουν;»
Βιωματικό εργαστήριο με τις Νηπιαγωγούς που συμμετέχουν στο “Fibonacci project και προσκεκλημένα μέλη Δ.Ε.Π. του «Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήριο συντονίζεται από νηπιαγωγούς, μέλη του Δ.Σ. του Παραρτήματος. Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα γίνει επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν την αξιοποίηση στοιχείων από το χώρο των Τεχνών στις θεματικές ενότητες του Fibonacci project, περιορισμούς και προεκτάσεις. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και Νηπιαγωγοί που θα δηλώσουν συμμετοχή. Χώρος & ώρα υλοποίησης: 53ο Νηπιαγωγείο Πατρών, Αμερικής 8, 5:30-8:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6977971789 (Α. Βελλοπούλου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 7-8 μ.μ).
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013: «Όλοι μαζί;;; Μπορούμε;»
Βιωματικό εργαστήριο από τον Χρήστο Καραπιπέρη, ψυχοθεραπευτή (Κοινωνική Υπηρεσία Ε.Ε.Σ. Πάτρας και Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Έκφρασης), βασισμένο στη μέθοδο ψυχοθεραπείας Gestalt. Στο εργαστήριο μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να παραδεχτούμε ή να ανακαλύψουμε δυσκολίες που προκύπτουν στις σχέσεις με τους συναδέλφους ή τους συνεργάτες μας στο νηπιαγωγείο. Χώρος & ώρα υλοποίησης: 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Αμερικής 8, 9:00 π.μ.-2:00 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6937419767 (Γ. Γκολφινοπούλου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 7-8 μ.μ). 
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Σάββατο 2 Μαρτίου 2013: «Αναπτύσσοντας τον κριτικό στοχασμό στο Νηπιαγωγείο: παραμύθια για να σκεφτούμε όλοι μαζί»
Το εργαστήριο συντονίζουν οι Ρένια Γασπαράτου, Λέκτορας & Μαρία Καμπεζά, Λέκτορας του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μιου Πατρών. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί η δομή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μικρών παιδιών. Xρησιμοποιώντας σχετικά παραμύθια θα συζητηθούν πρακτικές που περιορίζουν ή υποστηρίζουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ νηπιαγωγών και παιδιών. Χώρος & ώρα υλοποίησης: Εργαστήριο Θετικών Επιστημών ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 9:30 π.μ. - 1:00 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6974737937 (Κ. Τσούβαλη), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 7-8 μ.μ). 
  • ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Παρασκευή 5 Απριλίου 2013: «Η αυτομόρφωση της νηπιαγωγού: Μια ολιστική προσέγγιση»
Την εισήγηση θα πραγματοποιήσουν οι Χριστίνα Αγγελάκη, Γεωργία Γκολφινοπούλου, Ελένη Παπαδάκου, νηπιαγωγοί. Η εισήγηση φιλοδοξεί να προβληματίσει τις νηπιαγωγούς να θέσουν δημιουργικές ερωτήσεις σε σχέση με την καθημερινή πρακτική τους στην τάξη και να αναζητήσουν τεχνικές και τρόπους για να δώσουν οι ίδιες τις απαντήσεις που αφορούν τις δικές τους πραγματικότητες στο νηπιαγωγείο. Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Αμερικής 8, 6-8 μ.μ. 
  •  ΗΜΕΡΙΔΑ, Σάββατο 25 Μαΐου 2013: «Ημερίδα - Γιορτή Θετικών Επιστημών»
Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διερευνητικής διδασκαλίας και μάθησης στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών, σε συνδυασμό και με τη χρήση Τεχνολογίας, τα οποία υλοποιήθηκαν σε Νηπιαγωγεία της Δυτικής Ελλάδας, από εκπαιδευτικούς του τοπικού δικτύου του “Fibonacci project. Η επαγγελματική κοινότητα των Νηπιαγωγών και η ερευνητική κοινότητα του Πανεπιστημίου συζητούν για τα οφέλη και τις δυσκολίες εφαρμογής του μοντέλου της διερευνητικής διδασκαλίας & μάθησης σε πραγματικές σχολικές συνθήκες. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Παράρτημα Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και το «Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Πληροφορίες για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα της ημερίδας θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες: http://omepatra.blogspot.com & http://www.ecedu.upatras.gr/fibonacci/

Σημειώσεις:
Στα εργαστήρια συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και επομένως είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη. Για ορισμένα εργαστήρια υπάρχει οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με τις απαιτήσεις του εισηγητή ή τα έξοδα υλοποίησης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε φορά ή στις εκδηλώσεις που προηγούνται των εργαστηρίων.
Από το Δ.Σ.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου