Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ 2023

  •  ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ (δια ζώσης): Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, ώρες 10:30π.μ. – 1:00μ.μ.Φέτος σας προσκαλούμε σε μια δια ζώσης συνάντηση προκειμένου να βρεθούμε και να γιορτάσουμε μαζί σας τον ερχομό του νέου χρόνου. Πριν από την κοπή της πίτας, τα μέλη και οι φίλοι του Π.Σ. Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου της ΟΜΕΡ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ώρα παιχνίδια τεχνικής τσίρκου από τους X-Saltibagos. Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας με καφέ, γλυκά και αλμυρά κεράσματα και καλή παρέα! Η κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί  στο 6ο Νηπιαγωγείο Πατρών, (Ρήγα Φεραίου & Σατωβριάνδου. Είσοδος με αυτοκίνητο από την οδό Σατωβριάνδου. Δυνατότητα στάθμευσης των αυτοκινήτων εντός του αύλειου χώρου του σχολείου).

 

 

 

 

· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (δια ζώσης): Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου και Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023: «Εισαγωγή στην χρήση υπολογιστή.» (για αρχάριους χρήστες) 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσει η Αγγελική Τζαβάρα, Ε.ΔΙ.Π. στο ΤΕΕΑΠΗ του Παν/μίου Πατρών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε νηπιαγωγούς που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να εξοικειωθούν με βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση υπολογιστή (windows), με λειτουργίες των εφαρμογών γραφείου (office) και με βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου (internet, e-mail) Ώρες διεξαγωγής: 6:00μ.μ.-8:00μ.μ.. Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (15), παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή έως 25 Ιανουαρίου 2023, στο τηλέφωνο: 6949901543 (Άννα Γιαννοπούλου, ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 5:00μ.μ.–7:00μ.μ.) Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστών του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πατρών. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, προηγούνται τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη.

 

· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (δια ζώσης): Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου και Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023: «Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.» (για προχωρημένους χρήστες)

Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσει η Αγγελική Τζαβάρα, Ε.ΔΙ.Π. στο ΤΕΕΑΠΗ του Παν/μίου Πατρών. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε νηπιαγωγούς που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να εξοικειωθούν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και λογισμικών, ελεύθερων και κατάλληλων για την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία.Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (15), παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή έως 25 Ιανουαρίου 2023, στο τηλέφωνο: 6949901543 (Άννα Γιαννοπούλου, ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 5:00μ.μ.–7:00μ.μ.) Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστών του ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πατρών. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, προηγούνται τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη.

 

·  ΕIΣΗΓΗΣΗ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (δια ζώσης):  Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023: «Η Συνέλευση των Παιδιών.»

Την εισήγηση/εργαστήριο θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Μόσχος, νομικός και η Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, Μτπχ «Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη» στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποψήφια Διδάκτωρ. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων προς ένα δημοκρατικό σχολείο το οποίο δε θα μπορούσε να εννοηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του, δηλαδή και των παιδιών. Μέσω του θεσμού της σχολικής συνέλευσης, η εισήγηση/εργαστήριο προτείνει τρόπους, ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση: να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για ζητήματα που τα αφορούν, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις σχολικές σχέσεις, να συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον μάθησης και να νιώθουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ως ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας. Ώρες διεξαγωγής: 5:30μ.μ.-8:30μ.μ. Η εισήγηση-εργαστήριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (40) και θα πραγματοποιηθεί στο  47ο Νηπιαγωγείο  Πατρών (Ανθεμίου 4). Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6959259909 (Γεωργία Λαουρδέκη, ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 7:00μ.μ.–9:00μ.μ.)

 

·  ΕIΣΗΓΗΣΗ (διαδικτυακή): Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023: «Το παιχνίδι και η φαντασία ως μέσα μάθησης και διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στην προσχολική εκπαίδευση.»

Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει η Γλυκερία Φραγκιαδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εισήγηση θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν εμπειρικά παραδείγματα και πρακτικές προτάσεις για την προσέγγιση εννοιών και φαινομένων από τον φυσικό και τεχνικό κόσμο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής καθημερινότητας του νηπιαγωγείου. Έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση του παιχνιδιού και της φαντασίας των παιδιών κατά την ενασχόληση με τις φυσικές επιστήμες στις μικρές ηλικίες.

Ώρες διεξαγωγής: 6:00μ.μ.-8:30μ.μ. (Ώρα σύνδεσης 5:45μ.μ., ώστε η εισήγηση να ξεκινήσει στις 6:00μ.μ.) Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή έως 20 Μαρτίου 2023, στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/1X8S4l6lcavHxnY0nXS_09oEljDDsbPESCdyA3_nMrb4/edit

Κατόπιν, θα λάβετε στο e-mail που θα δηλώσετε την επιβεβαίωση συμμετοχής σας, καθώς και τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο σύνδεσης στην πλατφόρμα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6942898795 (Ειρήνη Χειμώνα, ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 5:00μ.μ.–7:00μ.μ.)

 

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το:

·  13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΜΕΡ θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 26-28 Μαΐου 2023, με θέμα: «Κατανοώντας και προωθώντας το παιχνίδι στον 21ο αιώνα για ένα καλύτερο μέλλον.» Σας παροτρύνουμε να επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://www.omep.gr/13-συνέδριο.html για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε τις Θεματικές περιοχές του συνεδρίου. Σημαντικές ημερομηνίες σχετικά με το συνέδριο είναι οι ακόλουθες:

 

Ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής περιλήψεων προς κρίση

13 Ιανουαρίου 2023

Ημερομηνία λήξης προθεσμίας περιόδου προ-εγγραφών

15 Μαρτίου 2023

 

Πληροφορίες ειδικά για τις δράσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου καταχωρούνται στο:

ü Ιστολόγιο: http://omepatra.blogspot.gr/

ü Facebook: OMEP Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ Ελλάδας και Πελοποννήσου

ü Instagram: ΟΜΕΡ West Greece & Peloponnese

σύνδεσμος Instagram: https://instagram.com/omep_west_greece_peloponnese?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις της ΟΜΕΡ στο δικτυακό τόπο www.omep.gr  Επιπλέον, από την ίδια διεύθυνση έχετε πρόσβαση στο περιοδικό της ΟΜΕΡ σε ηλεκτρονική μορφή στο αρχείο των τευχών του περιοδικού της ΟΜΕΡ, σε επιστημονικά συγγράμματα, που απευθύνονται και αφορούν τον/την εκπαιδευτικό της πράξης, καθώς και στα πρακτικά των συνεδρίων που οργανώνονται από την ΟΜΕΡ. Για πρόσβαση στο Περιοδικό της ΟΜΕΡ, υποβολές εργασιών κ.τ.λ. αξιοποιήστε το σύνδεσμο: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/omep

Για νέες εγγραφές αλλά και ανανεώσεις αυτών θα χρειαστεί να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6942898795 Ειρήνη Χειμώνα, (ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 10:00π.μ.-11:00π.μ. και 5:00μ.μ.–7:00μ.μ.) προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μπορείτε να στέλνετε e-mail στο omep.patras@gmail.com

Πέραν από τις προαναφερθείσες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου της ΟΜΕΡ για το σχολικό έτος 2022-2023, μπορείτε να συμμετέχετε στις δράσεις οι οποίες προτείνονται, οργανώνονται ή/και υποστηρίζονται από την Παγκόσμια ΟΜΕΡ. Πληροφορίες & υποστήριξη για τη συμμετοχή σας στις παγκόσμιες δράσεις: Αλεξάνδρα Βλάχου 6975260285 (ώρες επικοινωνίας μόνο Σάββατα και Κυριακές 5:00μ.μ. – 7:00μ.μ.). Περιληπτικά οι δράσεις αυτές παρουσιάζονται συνοπτικά ακολούθως:

 

«Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Προσχολική Ηλικία»

ESD World Project Education for Sustainable Development in Early Childhood

Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη τα έτη 2015-2030 (SDG) περιλαμβάνουν δύο εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις σχετικά με το πεδίο της προσχολικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και φροντίδας. Ο Στόχος 4 δηλώνει ότι μέχρι το 2030 όλες οι Πολιτείες – Μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι:

-όλα τα κορίτσια κι αγόρια θα έχουν πρόσβαση στην ποιοτική προσχολική ανάπτυξη, φροντίδα και προσχολική εκπαίδευση, ώστε να είναι έτοιμα για τη σχολική εκπαίδευση

-όλοι οι μαθητές θα αποκτήσουν τη γνώση και τις ικανότητες που χρειάζονται, για να προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μέσω της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη και βιώσιμους τρόπους ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την προώθηση μιας κουλτούρας ειρηνικής κι όχι βίαιης, την παγκόσμια ιθαγένεια και την εκτίμηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της συμβολής του πολιτισμού στην αειφόρο ανάπτυξη.

Με αυτά τα κριτικά αποτελέσματα στο μυαλό, είναι επιτακτική ανάγκη για τον καθένα στον τομέα της προσχολικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και φροντίδας να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επίγνωση και επιδεξιότητα της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη κατά τα νεότερα χρόνια.

Για αυτό το σκοπό, η ΟΜΕΡ, Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Εκπαίδευσης, μοιράζεται με χαρά την Τράπεζα Πόρων στην Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα για την Αειφορία. Η Τράπεζα Πόρων είναι μια «διαδικασία εν εξελίξει», που ελπίζουμε να είναι χρήσιμη σε εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, γονείς και άλλους που μοιράζονται την επιθυμία μας να διδάξουν σε μικρά παιδιά για την αειφορία και να επενδύσουν στις ικανότητες μικρών παιδιών να συνεισφέρουν σε υγιή περιβάλλοντα, βιώσιμες οικονομίες και δίκαιες κοινωνίες

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://worldomep.org/index.php?hCode=ACTION_04_01_01


 

 

 

 

«Παιχνίδι και Ανθεκτικότητα»

Play and Resilience Project

Η ανθεκτικότητα (δύναμη ψυχής) είναι η ικανότητα του καθενός να ανταποκρίνεται καλά αντιμετωπίζοντας σημαντικές πηγές στρες και να ανακύπτει από αποτυχίες. Για το παιδί ανθεκτικότητα σημαίνει να είναι ικανό να χειρίζεται καταστάσεις αποτελεσματικά, να έχει πίστη στις δικές του ικανότητες, να συνδέεται με στενούς δεσμούς με την οικογένεια, τους φίλους, το σχολείο, να κατανοεί τη σημασία της προσωπικής συνεισφοράς, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στρες και να ελέγχει τα αποτελέσματα των αποφάσεων του (Ginsburg & Jablow, 2015). Η OMEP καλεί τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν αντίστοιχες συμπεριφορές, ικανότητες και δεξιότητες στους μαθητές, αναζητά και αναδεικνύει παγκοσμίως καλές πρακτικές σχετικές με την ανθεκτικότητα.

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://worldomep.org/index.php?hCode=ACTION_04_02_01


 

«Πλύσιμο από την αρχή»

Wash from the Start

Η πρωτοβουλία αφορά στην υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών και δεξιοτήτων επαρκούς πλυσίματος των χεριών στο νηπιαγωγείο και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η πρωτοβουλία μπορεί να συνδυαστεί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος Χεριών. Μπορείτε να βρείτε ορισμένες προτάσεις-κλειδιά για την ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://worldomep.org/index.php?hCode=ACTION_04_03_01


 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 

Στα εργαστήρια συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και επομένως είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη, (πρώτα τα οικονομικώς τακτοποιημένα και έπειτα τα υπόλοιπα) του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου της ΟΜΕΡ και, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη. Για ορισμένα εργαστήρια υπάρχει οικονομική συμμετοχή ανάλογα με τις απαιτήσεις της οργάνωσης ή τα έξοδα υλοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση, προβλέπεται έκπτωση για τα μέλη.

Η δήλωση συμμετοχής για όλες τις διαδικτυακές εισηγήσεις και εργαστήρια θα πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής την οποία χρειάζεται να συμπληρώνετε πάντοτε (έως την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων) προκειμένου να λάβετε την επιβεβαίωση της συμμετοχής, τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο μέσω του οποίου θα παρακολουθείτε τη δράση και φυσικά τη βεβαίωση συμμετοχής κατόπιν παρακολούθησης της δράσης.

Για νέες εγγραφές, αλλά και ανανεώσεις αυτών, θα χρειαστεί να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 6942898795 Ειρήνη Χειμώνα, (ώρες επικοινωνίας μόνο καθημερινές 10:00π.μ.-11:00π.μ. και 5:00μ.μ.–7:00μ.μ.) προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου της ΟΜΕΡ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου