το Δ.Σ. του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. σας εύχεται καλή και δημιουργική χρονιά. Θα προσπαθήσουμε και φέτος να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αναζητήσεις και τις προσδοκίες σας για ενημέρωση, επιμόρφωση και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
Η Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Πάτρας, καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής & νέου Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ.Πάτρας, θα πραγματοποιηθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2011, στο 15ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 11:00π.μ. – 2μ.μ. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την καλή και αποδοτική λειτουργία της Ο.Μ.Ε.Ρ. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της Ο.Μ.Ε.Ρ. Ελλάδος, μπορούν να ψηφίσουν όλα τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη για το 2011.
Οι υποψηφιότητες για τη Διοικούσα Επιτροπή κατατίθενται με α) έγγραφη αίτηση υποψηφιότητας και β) σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 250 λέξεις) προς την ηλεκτρονική διεύθυνση: omepgr@gmail.com. Στο θέμα του e-mail, οι υποψήφιες/οι πρέπει να σημειώσουν «Κατάθεση υποψηφιότητας για Διοικούσα Επιτροπή» και να ζητήσουν ηλεκτρονική απάντηση επιβεβαίωσης της λήψης της επιστολής τους.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιότητας ορίστηκε η 19η Νοεμβρίου 2011.
Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος της Πάτρας κατατίθενται στη Γενική Γραμματέα του Παραρτήματος Βασιλική Μαντζουράτου με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση omep.patras@gmail.com.Για τη διευκόλυνση της διενέργειας των εκλογών, παρακαλούνται τα μέλη, που ενδιαφέρονται, να στείλουν τις υποψηφιότητες για το παράρτημα μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011.
Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως υποψήφιος του ενός ψηφοδελτίου δεν αποκλείεται από το άλλο.
Στο δικτυακό τόπο www.omep.gr μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις της Ο.Μ.Ε.Ρ. Πληροφορίες ειδικά για τις δράσεις του Παραρτήματός μας καταχωρούνται στο ιστολόγιο http://omepatra.blogspot.com/.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. για το σχολικό έτος 2011-2012 είναι οι εξής:
· ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011: «Εργασία σε ομάδες: διευκρινίσεις, σημασία, πρακτικές». Εισήγηση από τη Μαρία Μπιρμπίλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εργασία σε ομάδες με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τις Σχ. Συμβούλους Προσχολικής Αγωγής 6ης και 64ης Περιφέρειας, Ν. Αχαΐας: Π. Τσαμπάζη και Z. Βοϊνέσκου, και θα πραγματοποιηθεί στο ΕΛΚΕΠΑ, Ακτή Δυμαίων & Υψηλάντου, ώρα 6:00 μ.μ.-8:00 μ.μ.
· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011: «Δουλεύουμε με ομάδες παιδιών στο νηπιαγωγείο». Εργαστήριο από τη Μαρία Μπιρμπίλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διευκόλυνση των νηπιαγωγών στην εφαρμογή συνεργατικών πρακτικών διδασκαλίας και ομαδικών διδακτικών τεχνικών. Χώρος & ώρα υλοποίησης: Α’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, Τριών Ναυάρχων, ώρα 9 π.μ.-2 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής: 6977971789 (Α. Βελλοπούλου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6.30-8 μ.μ.).
· ΕΚΛΟΓΕΣ, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011: «Γενική Συνέλευση των μελών του Παραρτήματος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Πάτρας & Εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής & νέου Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ.». Πληροφορίες για τη διαδικασία των εκλογών στο ιστολόγιο http://omepatra.blogspot.com. Οι εκλογές θα γίνουν στο 15ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 11:00π.μ. – 2μ.μ.
· ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα δώσει την ευκαιρία για επικοινωνία του Δ.Σ. με τα μέλη του παραρτήματος, και των μελών μεταξύ τους, για ανανεώσεις συνδρομών και εγγραφές σε εργαστήρια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 15ο Νηπιαγωγείο Πάτρας (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 6 μ.μ.
· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012: «1η Ομάδα Αυτομόρφωσης Νηπιαγωγών - “Fibonacci project”: Οι καταγραφές των παιδιών και των νηπιαγωγών κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Διερευνητικής Διδασκαλίας και Μάθησης στις Θετικές Επιστήμες». Βιωματικό εργαστήριο με τις Νηπιαγωγούς που συμμετέχουν στο “Fibonacci project” και προσκεκλημένα μέλη Δ.Ε.Π. του «Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήριο συντονίζεται από τις Ε. Διδάχου, Γ. Γκολφινοπούλου και Κ. Τσούβαλη, νηπιαγωγοί, μέλη του Δ.Σ. του Παραρτήματος. Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα γίνει επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τις καταγραφές α) των παιδιών (π.χ. αυτοσχέδια σύμβολα, σημειώσεις, μετρήσεις), β) των νηπιαγωγών (π.χ. σχόλια, παρατηρήσεις, μετρήσεις, ημερολογιακές καταγραφές) και γ) παιδιών και νηπιαγωγών (π.χ. αξιοποίηση των καταγραφών των παιδιών με συμπληρωματικές σημειώσεις, οργάνωση δραστηριοτήτων από κοινού καταγραφής). Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και Νηπιαγωγοί που θα δηλώσουν συμμετοχή. Χώρος & ώρα υλοποίησης: 53ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Αμερικής 8, 5:30-8:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6937419767 (Γ. Γκολφινοπούλου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).
· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012: «2η Ομάδα Αυτομόρφωσης Νηπιαγωγών - “Fibonacci project”: Οι ερωτήσεις στη διδακτική διαδικασία μύησης των παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία». Βιωματικό εργαστήριο με τις Νηπιαγωγούς που συμμετέχουν στο “Fibonacci project” και προσκεκλημένα μέλη Δ.Ε.Π. του «Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήριο συντονίζεται από τις Α. Βελλοπούλου, Α. Μισιρλή και Β. Μαντζουράτου, νηπιαγωγοί, μέλη του Δ.Σ. του Παραρτήματος. Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα γίνει επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τη διατύπωση ερωτήσεων α) από τη νηπιαγωγό (ανίχνευσης, επεξεργασίας, ανοικτές/κλειστές, διερεύνησης/διαδικασίας κ.λπ.), β) από τα παιδιά. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και Νηπιαγωγοί που θα δηλώσουν συμμετοχή. Χώρος & ώρα υλοποίησης: 53ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Αμερικής 8, 5:30-8:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6936767631 (Α. Μισιρλή), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).
· ΗΜΕΡΙΔΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2012: «Ανάπτυξη συναισθηματικής αγωγής στην προσχολική ηλικία». Το αντικείμενο της ημερίδας αφορά ζητήματα συναισθηματικής αγωγής στο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για μια μαθησιακή περιοχή που σχετίζεται με τη συναισθηματική στήριξη του παιδιού, την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της προσωπικής του ταυτότητας, τη συναισθηματική έκφραση, τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των παιδιών και ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες για θέματα διοργάνωσης της ημερίδας θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο http://omepatra.blogspot.com Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις και εργαστήρια με τα εξής θέματα:
1η Εισήγηση: «Η δημιουργία της παιδικής αυτοεκτίμησης και άλλα παραμύθια». Χρήστος Καραπιπέρης, ψυχοθεραπευτής (Κοινωνική Υπηρεσία Ε.Ε.Σ. Πάτρας και Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Έκφρασης). Μια ματιά στην έμφυτη ικανότητα του παιδιού να τα καταφέρνει, να μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια, να αναγνωρίζει και να διορθώνει λάθη. Μια ματιά στην αυτοεκτίμηση των παιδιών και τις στάσεις των ενηλίκων.
2η Εισήγηση: «Παιδί και Θρήνος: στήριξη και αγωγή παιδιών γύρω από το θάνατο». Όλγα Μεταλληνού, MSc, ψυχολόγο στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας – Εταιρεία για τη Φροντίδα παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο (http://www.merimna.org.gr), και Ελένη Καμπέρη, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μέριμνας. Η εισήγηση αφορά τις βασικές αρχές στήριξης ενός παιδιού που θρηνεί, καθώς και την φιλοσοφία της αγωγής γύρω από θέματα σχετικά με το θάνατο.
3η Εισήγηση: «Μιλώ για να με ακούν και ακούω για να μου μιλάνε». Μαρία Σφέτκου, Καθηγήτρια Βρεφονηπιοκομίας Τεχνικού Λυκείου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (London School of Counseling & Psychotherapy), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας σε Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων. Η εισήγηση αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας ενηλίκων με μικρά παιδιά, με την αξιοποίηση κατάλληλων πρακτικών (π.χ. μη σύγκρουσης) και εργαλείων (π.χ. ενσυναίσθηση, αποδοχή).
1ο Εργαστήριο: «Στηρίζοντας το μαθητή που θρηνεί». Όλγα Μεταλληνού και Ελένη Καμπέρη (Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας). Το εργαστήριο στοχεύει μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και τεχνικές να αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες στις/στους νηπιαγωγούς, για το πώς μπορούν να στηρίξουν ένα μαθητή που θρηνεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής: 6932173878 (Β. Μαντζουράτου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).
2ο Εργαστήριο: «Εγώ ο ξένος». Μαρία Σφέτκου. Το εργαστήριο στοχεύει να βοηθήσει τις νηπιαγωγούς να προσεγγίσουν πλευρές του εαυτού τους που δεν τους είναι οικίες αλλά αναδύονται στην εκπαιδευτική τους καθημερινότητα, όταν δυσκολεύονται, να ανιχνεύσουν πρακτικές που ανάλογα υιοθετούν, να επανεκτιμήσουν τη θέση τους και να συμφιλιωθούν με μη οικίες πλευρές του εαυτού τους. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής: 6974357355 (Ε. Διδάχου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).
· ΗΜΕΡΙΔΑ, Σάββατο 26 Μαΐου 2012: «Ημερίδα - Γιορτή Θετικών Επιστημών». Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διερευνητικής διδασκαλίας και μάθησης στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών, σε συνδυασμό και με τη χρήση Τεχνολογίας, τα οποία υλοποιήθηκαν σε Νηπιαγωγεία της Δυτικής Ελλάδας, από εκπαιδευτικούς του τοπικού δικτύου του “Fibonacci project”. Η επαγγελματική κοινότητα των Νηπιαγωγών και η ερευνητική κοινότητα του Πανεπιστημίου συζητούν για τα οφέλη και τις δυσκολίες εφαρμογής του μοντέλου της διερευνητικής διδασκαλίας & μάθησης σε πραγματικές σχολικές συνθήκες. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Παράρτημα Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και το «Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Πληροφορίες για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα της ημερίδας θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες: http://omepatra.blogspot.com & http://www.ecedu.upatras.gr/fibonacci/
Σημειώσεις:
Στα εργαστήρια συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και επομένως είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Παραρτήματος Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη. Για ορισμένα εργαστήρια υπάρχει οικονομική επιβάρυνση ανάλογα με τις απαιτήσεις του εισηγητή ή τα έξοδα υλοποίησης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε φορά ή στις εκδηλώσεις που προηγούνται των εργαστηρίων।
Απο το Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου